Jdi na obsah Jdi na menu
 

Piráti webů

24. 4. 2011

Čtvrtina stránek s pirátským softwarem obsahuje viry

Přibližně 25 procent internetových stránek nabízejících nelegální software obsahuje škodlivé viry, trojské koně či špiónské programy. Protipirátská organizace BSA v první polovině letošního roku monitorovala na výměnných internetových sítích nelegální software v hodnotě převyšující 18 miliard korun. BSA to dnes uvedla v tiskové zprávě.

"Je zde jasná spojitost mezi šířením nelegálního softwaru a šířením virové nákazy či jiných škodlivých programů, které ohrožují soukromí a bezpečnost uživatelů počítačů," uvedl tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč. Země s nadprůměrnou mírou pirátství podle analýzy BSA vykazují vyšší rozšíření škodlivého softwaru.

Příkladem takové hrozby může být šíření viru Downadup“ známého také jako Conficker mezi lety 2008 a 2009. Tento virus sám sebe implantoval po celém světě do osmi miliónů počítačů. Podle expertů společnosti Symantec se virus rapidně šířil zejména v oblastech s nejvyšší mírou pirátství. Hackerům pravděpodobně umožňoval zcizit osobní data uživatelů včetně přístupů k jejich bankovním kontům.

Celkem 38 procent softwaru se v Česku užívá nelegálně. Ztráty českého softwarového odvětví v důsledku pirátství loni činily 3,3 miliardy korun. Česká republika se tak stále drží mezi 30 zeměmi s nejnižší mírou softwarového pirátství. Průměrná míra pirátství v Evropské unii činí 35 procent. V Česku se nejvíce nelegálně stahuje nebo prodává software výrobců Adobe, Autodesk, Corel, Microsoft a Symantec.